Folia w porównaniu z papierem okazuje się niezwykle wytrzymała i znacznie bardziej długotrwała w użyciu. Jest ona świetnym rozwiązaniem w sytuacji kiedy chcemy aby produkty w niej trzymane były od siebie odpowiednio oddzielone. Folia zapewnia bowiem izolację termiczną i nie przepuszcza także żadnych aromatów oraz substancji. Spokojnie można nam więc ona posłużyć jako opakowanie idealne dla przykładowo produktów spożywczych.
Folia jest użyteczna z racji tego, że można ją stosować wielokrotnie i na rozmaite sposoby. Ponadto wbrew wielu opiniom folia wcale nie musi być szkodliwa dla otaczającego nas środowiska. W związku z tym więc warto zwrócić uwagę na to jaki rodzaj folii trafia w nasze ręce. Jeżeli zależy nam na ochronie przyrody powinniśmy zainwestować w folie biodegradowalne, a więc utworzone z takich rodzajów surowców, które się bardzo szybko rozkładają. Ponadto surowce te są także nieszkodliwe dla nas czy też natury więc nie stanowi problemu także i to, żeby folii biodegradowalnej używać na szeroką skalę.
Poza tymi wyżej wymienionymi właściwościami folii, warte spostrzeżenia jest również to, że folia w porównaniu z papier, który jest równie obecnie popularny na rynku opakowań, okazuje się mniej podatna na uszkodzenia. A zatem można ją w praktyce stosować częściej a nie tak jak papier - jednorazowo.