Pieczenie ciastek w domu bądź w niewielkiej cukierni wymaga jedynie posiadania odpowiednich składników, piekarnika i podstawowego wyposażenia kuchennego. Przed właścicielami większych cukierni o charakterze przemysłowym stoi natomiast zadanie wyprodukowania ogromnej ilości ciastek, do czego potrzebne są nowoczesne maszyny do produkcji ciastek. Każda z nich pozwala na wykonanie konkretnej czynności, wśród których możemy wymienić: formowanie ciastek wraz z ich nadziewaniem, pieczenie, transportowanie, oblewanie polewą, posypywanie posypką czy chłodzenie produktów. O ile niektóre z wymienionych elementów są opcjonalne, to część z wyszczególnionych wyżej czynności musi być wykonana przy produkcji każdego typu ciastek. Jakie zatem maszyny do produkcji ciastek należy uwzględnić, tworząc daną linię do ciastek?
Jako że polski producent Hasborg specjalizuje się w wytwarzaniu wysokiej jakości maszyn do produkcji ciastek, w oparciu o jego ofertę przedstawiamy najlepszy wybór poszczególnych urządzeń. O tej kwestii w głównej mierze decydują konkretne preferencje co do rodzaju i ilości produkowanych wypieków, ponieważ poszczególne urządzenia różnią się pomiędzy sobą wydajnością, ilością pojemników przeznaczonych na ciasto oraz nadzienie, jak również możliwościami z zakresu formowania uzyskiwanych wyrobów. Najczęściej wybieranymi maszynami do produkcji ciastek są: przemysłowa maszyna formująca, Duomax M400, Triomax III, Quatromax i nie tylko.
Jak już wspomnieliśmy powyżej, to konkretny przepis decyduje o ilości i rodzajach urządzeń tworzących daną linię do produkcji ciastek. Decydując się choćby na pyszne i wyjątkowe w swej formie dwukolorowe ciastka z dwoma odmiennymi nadzieniami wewnątrz, polecamy zwrócić uwagę na wielofunkcyjne urządzenie Quatromax służące do formowania i nadziewania produktów. Poszczególne urządzenia od Hasborg umożliwiają choćby wybór podanych wypieków: pierników, kokosanek, markizów, bez, klasycznych ciastek kruchych, różnorodnych ciastek nadziewanych, muffinek i wielu, wielu innych. Każda linia do ciastek powinna być obowiązkowo wyposażona w piec tunelowy-konwekcyjny i wspomnianą już maszynę do formowania ciastek. Ponadto istnieje na rynku mnóstwo innych urządzeń odpowiedzialnych za: oblewanie ciastek polewą, schładzanie jej, posypywanie wyrobów orzechami, wiórkami kokosowymi lub innego rodzaju posypką, ozdabianie produktów poprzez zraszanie ich dodatkową czekoladą, "składanie" markizów oraz wykonywanie innych czynności. Pełniące różne funkcje urządzenia w liniach do produkcji ciastek znajdziecie w ofercie marki Hasborg.
Twój wpis został dodany i wkrótce pojawi się na stronie
Twoja opinia została dodana i wkrótce pojawi się na karcie firmy